Nyfiken på tro?

Alpha – en grundkurs i kristen tro

Illustration av pratbubbla med frågetecken

Alpha är en rad kurstillfällen som utforskar den kristna tron. Alpha finns över hela världen och är öppen för alla: du kanske inte kallar dig kristen men vill undersöka kristendomen, är ny som kristen eller funnits i kyrkan men brottas med tron. Alla är välkomna!

Upplägget är enkelt. Under ungefär 10 veckor samlas vi i kyrkan en vardagskväll och äter tillsammans. Efter maten följer ett föredrag på ett tema och därefter samtalar vi om vad vi hört. Alla frågor och funderingar är välkomna!

Du kan läsa mer och anmäla dig på vår sida om Alpha.

Boka samtal med en präst

Livet går upp och ned. Det kan vara skönt att få dela funderingar med någon annan. Du kanske går och funderar på Gud eller känner att han är långt borta.

Vi präster finns till för samtal, inget är för litet eller för stort. Vi vill närvara när livet känns svårt och jobbigt för att lyssna. En präst har också tystnadsplikt, vilket innebär att det som sägs stannar i rummet.

Välkommen att boka samtal med våra präster Fredrik och Sylvester.

Fredrik Weflö

Fredrik Weflö

fredrik.weflo@svenskakyrkan.se
019-15 45 52

Sylvester Liyanage

Sylvester Liyanage

sylvester@sorbykyrkan.nu
073-822 78 71

Vad tror Sörbykyrkan?

Sörbykyrkan är en del av EFS, en evangelisk-luthersk rörelse. Evangelisk för att den understryker att det centrala i kristendomen är evangeliet – det glada budskapet om Jesus! Luthersk för att det betecknar den riktning inom kristendomen som Svenska kyrkan tillhör.

Riktningen uppkom genom kyrkans förnyelse under reformationen på 1500-talet, där en av förgrundsgestalterna var den tyske teologen Martin Luther. Som en rörelse inom Svenska kyrkan delar vi dess bekännelseskrifter. EFS uppstod i den andliga väckelsen i Sverige under 1800-talet.

Guds räddningsplan

Illustration av kors och sol

Bibeln är Guds ord till människan och är grunden för den kristna tron. Vi lär genom den känna det viktigaste i Guds vilja, och framförallt evangeliets gåva.

Människan är skapad av Gud till hans avbild men vi är skilda från honom genom synden. Vi är inte längre vända mot Gud och kan därför inte göra det goda så som Gud hade tänkt. Vi bryter mot Guds goda vilja på många sätt. Trots att detta skiljer oss från Gud älskar han oss!

Genom sin död på korset tar Jesus på sig vår synd. För hans skull kan vi få förlåtelse och rätten att bli Guds barn trots skadan synden gjort. Denna gåva får vi genom att vi knyts till Jesus genom dopet och genom den tro som Guds Ande skapar i oss. Så får vi, trots att vi på olika sätt är bundna av synden, döden och ondskan, genom Jesu uppståndelse och seger på nytt leva vända mot Gud. Och han har lovat att vi ska få leva hos Honom för evigt.

Tro i vardagen

Det kristna livet innebär att öva sig att lita på Guds förlåtelse, vilja leva som en efterföljare till Jesus och med Guds Andes hjälp vara ett vittne för Jesus i ord och handling.

Detta kan ske när vi tar emot budskapet om Jesus Kristus i förkunnelse, undervisning och samtal, i nattvarden och gemenskapen med dem som tillhör honom.

Vi tror att det är genom tron på Gud och inte på grund av egna meriter och prestationer som vi får leva i gemenskap med honom.

Detta betonar Sörbykyrkan

Vad är det vi vill se hända? Vad vill vi betona? Fyra saker återkommer när vi formulerar detta. Vi har inget monopol på dessa, utan delar dem med många andra, både i Svenska kyrkan och i andra kristna samfund. Men de fyra betoningarna ger tillsammans en viss ”smak” eller karaktär.

Illustration av Jesus med öppna armar och sårmärkta händer

1. Personlig tro på Jesus Kristus

I detta ligger en betoning på omvändelse, det vill säga att medvetet säga ja till det Jesus gjort för oss genom vända sig bort från det som är fel i ens liv, ta emot förlåtelse för sin synd och bestämma sig för att följa Guds vilja. Tron på Jesus och hans försoning mellan Gud och människan är livsviktig och nödvändig för alla människor, och är livsnerven i det Sörbykyrkan vill och är.

Illustration av präst som håller en Bibel

2. Fördjupning i bibel, bön och samtal

Utifrån EFS historia och teologiska grundsyn är läsning och tillämpning av Bibeln grunden för arbetet. I en tid när bibelkunskap och bibelläsning minskar behöver bibelanvändningen och reflektionen kring Bibelordet och dess konsekvenser för dagens frågor stärkas. Den andliga fördjupningen och förnyelsen både hos enskilda och i gemenskaper är en av de avgörande förutsättningarna för vår framtid och uppdrag. Vi vill inbjuda till kristna gemenskaper där evangeliet och livet möts, uppmuntra till trosfördjupande erfarenhetsutbyte och arbeta för att stärka den enskildes inre liv och efterföljelse. Reflektion, bön och att dela erfarenheter som kristen med andra gör att tron fördjupas.

Illustration av händer som håller jordglob

3. Mission både lokalt och globalt

Mission är benämningen på den kristna kyrkans uppgift. Vi kan göra insatser både där vi bor och lever och i andra länder. Det är naturligt att leva ut sin tro i vardagen, i samhället och i världen.

Illustration av man som delar evangeliet om Jesus Kristus

4. Alla kristna har del i kyrkans uppdrag

EFS är till sitt ursprung och väsen en rörelse som bygger på den enskildes inflytande, engagemang och ansvarstagande. Vi betonar att hela gudsfolket har ansvar för kyrkans missionsuppdrag. Inte bara anställda, eller sådana med särskilt märkbara gåvor, utan var och en som tror på Kristus har rätt och ansvar att delta i missionsarbetet, med både ord och handlingar.